S-7 Hersteloperatie Toeslagen € 66.000 (budgetneutraal)

Ouders, gemeenten en het Rijk signaleren dat de brede ondersteuning onder druk staat. Het financieel herstel duurt lang en meer (mogelijk) gedupeerden hebben zich gemeld dan verwacht. Ouders en jongeren ervaren verschillen in de brede ondersteuning en hebben soms te maken met wachttijden. Zij geven aan behoefte te hebben aan duidelijkheid over de opbouw en looptijd van de brede ondersteuning. 

Gemeenten signaleren dat de lange duur van de afhandeling van het financieel herstelproces bij hen leidt tot veel, terugkerende en complexe hulpvragen. Verder merken gemeenten op dat zij niet toekomen aan de echte hulpvraag van ouders en kinderen, doordat het gesprek vaak gaat over materiële verstrekkingen. Daardoor krijgen niet alle ouders, hun kinderen en andere getroffenen tijdig de hulp die ze zoeken. 

Gezamenlijk is verkend hoe meer duidelijkheid kan worden geboden aan getroffenen en de gesignaleerde knelpunten kunnen worden ondervangen, zodat de brede ondersteuning toekomstbestendig kan worden ingericht. Daarbij is het uitgangspunt dat ouders, hun kinderen en andere getroffenen tijdig en passend hulp (brede ondersteuning) krijgen. Dat zij weten of, en zo ja welke, materiële verstrekkingen zij ontvangen als die nodig zijn voor het kunnen maken van een nieuwe start en hoelang de brede ondersteuning maximaal duurt. Op basis van deze uitgangspunten wordt de komende periode gezamenlijk regelgeving uitgewerkt om te komen tot een toekomstbestendige brede ondersteuning.

De gemeente ontvangt jaarlijks de inkomsten via de SPUK en Duo+ voert de werkzaamheden door middel van een maatwerkopdracht uit. Een eventueel overschot aan inkomsten zal ingezet moeten als “overheveling” ter dekking van doorloop aan kosten naar het volgende jaar en moet dus vooralsnog niet ten gunste komen van het begrotingsresultaat. De inkomsten die we in een jaar krijgen voor de werkzaamheden via de SPUK komen niet overeen met de uitgaven. Voor een gedupeerde ontvangt de gemeente in één keer een bedrag per fase, terwijl de (kosten van) werkzaamheden nog wel langer kunnen duren. Als voorbeeld de nazorg. Hiervoor krijg je bij aanvang van deze fase gelden, maar hoelang die nazorg gaat duren is vooraf niet bekend. Kan best zijn dat die uitgaven nog twee jaar duren. Bij het afsluiten van de jaarrekening is het dus van belang om te kijken wat voor verschil er is tussen de inkomsten en de uitgaven in dat jaar en welk deel van dit restant beschikbaar moet blijven voor het volgende jaar.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf